40 MOST IMPORTANT MCQs about RBI

 40 MOST IMPORTANT MCQs about RBI


1). When was the Reserve Bank of India established?

a. April 1, 1935

b. April 1, 1947

c. April 1, 1951

d. April 1, 1960

Answer:

a. April 1, 1935


2). What is the current Marginal standing facility rate set by the RBI?

a. 6.75%

b. 6.50%

c. 3.35%

d. 0.25%

Answer:

a. 6.75%


3). What is the current Cash Reserve Ratio set by the RBI?

a. 4.50%

b. 6.50%

c. 3.35%

d. 0.25%

Answer:

a. 4.50% 



4). What is the current Statutory Liquidity Ratio set by the RBI?

a. 4.50%

b. 6.50%

c. 18.00%

d. 0.25%

Answer:

c. 18.00%


5). What is the primary objective of the Reserve Bank of India?

a. Promoting economic growth

b. Ensuring price stability

c. Maintaining financial stability

d. All of the above

Answer: 

b. Ensuring price stability



6). Who is the current governor of the Reserve Bank of India?

a. Raghuram Rajan

b. Urjit Patel

c. Shaktikanta Das

d. Duvvuri Subbarao

Answer: 

c. Shaktikanta Das



7). What is the Current Repo Rate set by the RBI?

a. 3%

b. 6.50%

c. 5%

d. 6%

Answer: 

b. 6.50%



8). What is the current Standing Deposit Facility Rate ?

a. 3%

b. 6.25%

c. 5%

d. 6%

Answer: 

b. 6.25%


9). What is the current Fixed Reserve Repo Rate ?

a. 3.35%

b. 6.50%

c. 5%

d. 6%

Answer: 

a. 3.35%


10). What is the primary function of the Reserve Bank of India?

a. Regulating banks and financial institutions

b. Issuing currency notes

c. Conducting monetary policy

d. All of the above

Answer: 

d. All of the above



11). Which committee was responsible for the introduction of the New Economic Policy in 1991?

a. Rangarajan Committee

b. Narasimham Committee

c. Verma Committee

d. Narsimha Rao Committee

Answer: 

b. Narasimham Committee


12). The Reserve Bank of India (RBI) has appointed ______ as Executive Director (ED) with effect from April 03, 2023 -

a. Shri Nachiket Mor

b. Shri Y.C. Deveshwar

c. Shri Neeraj Sharma

d. Shri Neeraj Nigam

Answer: 

d. Shri Neeraj Nigam



13). Which of the following is not a monetary policy tool used by the RBI?

a. Open market operations

b. Reserve requirements

c. Fiscal policy

d. Bank rate policy

Answer: 

c. Fiscal policy



14). What is the full form of CRR?

a. Cash Reserve Ratio

b. Capital Reserve Ratio

c. Credit Reserve Ratio

d. Currency Reserve Ratio

Answer: 

a. Cash Reserve Ratio



15). What is the full form of SLR?

a. Statutory Liquidity Ratio

b. Securities Liquidity Ratio

c. Security Link Ratio

d. Securities Reserve Ratio

Answer: 

a. Statutory Liquidity Ratio



16). Who regulates the foreign exchange market in India?

a. Ministry of Finance

b. Securities and Exchange Board of India

c. Reserve Bank of India

d. Ministry of External Affairs

Answer: 

c. Reserve Bank of India



17). What is the current Reverse Repo Rate set by the RBI?

a. 3.35%

b. 3%

c. 4%

d. 5%

Answer: 

a. 3.35%



18). Which of the following is a quantitative tool used by the RBI for monetary policy?

a. Bank rate policy

b. Open market operations

c. Moral suasion

d. None of the above

Answer: 

b. Open market operations



19). What is the full form of NEFT?

a. National Electronic Funds Transfer

b. National Electronic Financial Transaction

c. National Electronic Funds Trading

d. National Electronic Financial Transfer

Answer: 

a. National Electronic Funds Transfer



20). What is the full form of RTGS?

a. Real Time Gross Settlement

b. Real Time Gross Securities

c. Reserve Time Gross Settlement

d. Reserve Time Gross Securities

Answer: 

a. Real Time Gross Settlement



21). Which of the following is not a subsidiary of the Reserve Bank of India?

a. Deposit Insurance and Credit Guarantee Corporation

b. National Housing Bank

c. Securities and Exchange Board of India

d. Bharatiya Reserve Bank Note Mudran Private Limited

Answer: 

c. Securities and Exchange Board of India




22). What is the maximum amount of compensation provided by the Deposit Insurance and Credit Guarantee Corporation in case of bank failure?

a. Rs. 1 lakh

b. Rs. 2 lakh

c. Rs. 3 lakh

d. Rs. 5 lakh

Answer: 

d. Rs. 5 lakh



23). Which of the following is not a function of the Reserve Bank of India?

a. Regulating credit flow

b. Issuing currency notes

c. Regulating foreign exchange market

d. Collecting direct taxes

Answer: 

d. Collecting direct taxes



24). Which of the following is a qualitative tool used by the RBI for monetary policy?

a. Open market operations

b. Bank rate policy

c. Moral suasion

d. None of the above

Answer: 

c. Moral suasion



25). What is the maximum amount of money that can be transferred through NEFT in a single transaction?

a. Rs. 1 lakh

b. Rs. 5 lakh

c. Rs. 10 lakh

d. No limit

Answer: 

d. No limit



26). Which of the following is a credit information company regulated by the RBI?

a. CIBIL

b. Experian

c. Equifax

d. All of the above

Answer: 

d. All of the above



27). What is the  full form of DICGC?

a. Deposit Insurance and Credit Guarantee Corporation

b. Deposit Insurance and Credit Guarantee Company

c. Deposit Insurance and Credit Guarantee Council

d. Deposit Insurance and Credit Guarantee Committee

Answer: 

a. Deposit Insurance and Credit Guarantee Corporation



28). Which of the following is not a function of the National Housing Bank?

a. Regulating housing finance companies

b. Promoting affordable housing

c. Providing loans to individuals for housing

d. Regulating the stock market

Answer: 

d. Regulating the stock market



29). What is the current Bank Rate set by the RBI?

a. 3%

b. 4%

c.6.75%

d. 6%

Answer: 

c. 6.75%



30). Which of the following is a qualitative credit control measure used by the RBI?

a. Open market operations

b. CRR

c. SLR

d. None of the above

Answer: 

d. None of the above



31). What is the maximum amount of money that can be transferred through RTGS in a single transaction?

a. Rs. 1 lakh

b. Rs. 5 lakh

c. Rs. 10 lakh

d. No limit

Answer: 

d. No limit


32). The First Governor of RBI was-

a. Shri Nachiket Mor

b. C.D. Deshmukh

c. Shri Y.C. Deveshwar

d. Shri Neeraj Sharma

Answer: 

b. C.D. Deshmukh


33). The only Prime Minister who was the Governor of RBI was-

a. Manmohan Singh

b. C.D. Deshmukh

c. Shri Y.C. Deveshwar

d. Shri Neeraj Sharma

Answer: 

a. Manmohan Singh


34). The First women deputy Governor of RBI was-

a. Usha Thorat

b. KJ Udeshi

c. Gita Gopinath

d. Shyamala Gopinath

Answer: 

b. KJ Udeshi



35). Currency notes have ______ languages printed on them.

a. 12

b. 14

c. 15

d. 20

Answer: 

c. 15



36). The executive head of RBI is -

a. Executive Director

b. Deputy Governor

c. Directors

d. Governor

Answer: 

d. Governor


37). Who is the lady chairman of RBI -

a. Usha Thorat

b. KJ Udeshi

c. Arundhati Bhattacharya

d. Gita Gopinath

Answer: 

c. Arundhati Bhattacharya


38). Who is the first woman governor of RBI?

a. Usha Thorat

b. KJ Udeshi

c. Arundhati Bhattacharya

d. Gita Gopinath

Answer: 

a. Usha Thorat


39). The First Governor of RBI was-

a. Manmohan Singh

b. KJ Udeshi

c. CD Deshmukh

d. Sir Osborne Smith

Answer: 

d. Sir Osborne Smith


40). RBI has launched a website named _____ to raise awareness among masses about fake notes in the market.

a. www.paisaboltahai.rbi.org.in.

b. www.paisabazar.rbi.org.in.

c. www.paisabola.rbi.org.in.

d. www.paisahai.rbi.org.in.

Answer: 

a. www.paisaboltahai.rbi.org.in.


Comments

Popular posts from this blog

Producers goods and consumer goods DIFFERENCES

Guidelines for effective conflict management